Салата с оризови спагети
Продукти (4 порции)
25 г | сушени черни гъби |
2 | малки жълти червени чушки |
2 | скилидки чесън |
4 с.л. | сусамово олио |
250 г | телешка кайма |
4 с.л. | соев сос |
2 ч.л. | самбал олек |
250 г | оризови спагети |
250 мл | горещ зеленчуков бульон |
1 /2 връзка | магданоз |
2 с.л. | сок от лайм |
Съвет
-
Салатата може да се гарнира с печени фъстъци.
Приготвяне
- 1
Гъбите се накисват във вода, докато омекнат, подсушават се и се нарязват на дребно. Чушките се разполовяват, почистват, измиват и нарязват на тънки ленти. Чесънът се обелва, смачква и задушава в 1 с.л. олио. Прибавят се чушките и всичко се задушава за около 4 минути, след което зеленчуците се махат от тигана и се оставят да изстинат.
- 2
Към същата мазнина се налива още 1 с.л. олио и каймата се запържва за около 5-6 минути. Прибавят се гъбите и се пържи още 2 минути. Овкусява се с 2 с.л. соев сос и 1 ч.л. самбал олек. Каймата се оставя да изстине.
- 3
Оризовите спагети се варят в зеленчуковия бульон 5 до 8 минути, отцеждат се и се измиват със студена вода. Магданозът се измива, подсушава и нарязва на ситно. Към него се прибавят останалото олио, соевият сос и самбал олек. Спагетите, сместа от зеленчуци и кайма и дресингът се смесват, разбъркват добре и сервират.