Салата с ягоди и фъстъци
Продукти (2 порции)
400 г | зелени аспержи |
1 глава | шалот |
сол | |
1 с.л. | захар |
125 г | градинска салата |
250 г | ягоди |
1 | лайм |
1 | авокадо |
2 с.л. | мед |
4 с.л. | маслиново масло |
прясно смлян черен пипер | |
4 с.л. | солени фъстъци |
Съвет
-
Сервирайте салатата с печено пилешко филе, нарязано на ивици.
Приготвяне
- 1
Аспержите се измиват и твърдите им долни краища се премахват. Долната им част се обелва и се нарязват косо на фини шайби. Лукът шалот се обелва, нарязва се на ситно и се маринова заедно с аспержите за около 15 минути с 1 с.л. сол и захар.
- 2
Салатата и ягодите се измиват и се отцеждат добре. Ягодите се почистват и нарязват на филийки. Сокът на лайма се изцежда и кората му се настъргва. Авокадото се разполовява, костилката се отстранява, вътрешността му се нарязва на ивици и се маринова с 2 с. л. сок от лайм.
- 3
Останалият сок от лайм се смесва с мед, маслиново масло, настъргана кора от лайм, сол и черен пипер.
- 4
Аспержите се отцеждат от излишния сок и се смесват със салатата, ягодите, авокадото и приготвения дресинг със сок от лайм.
- 5
Салатата се сервира, поръсена със солени фъстъци.