Скумрия с домати на фурна
Продукти (4 порции)
4 бр. | скумрия |
сокът от 1/2 лимон | |
5 | домата |
2 стръка | зелен лук |
1 стрък | зелен чесън |
6-7 с.л. | олио |
5 стръка | копър |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
Към зеленчуците може да се добавят целина и ситно нарязана чушка.
Приготвяне
- 1
Главите на скумриите се отстраняват, рибата се почиства от вътрешностите, измива се и се нарязва на колелца с дебелина от около два пръста. Посолява се, полива се с лимоновия сок и се оставя настрана.
- 2
Доматите се нарязват на колелца. В намаслена тавичка се поставя под лек наклон парче риба, до него се слага резен домат и се редува риба и домати, докато се напълни тавата.
- 3
В купа се смесват нарязаните надребно лук, чесън и копър. Прибавят се олиото, сол и черен пипер на вкус.
- 4
Лучената смес се разпределя върху подредените риба и домати, и ястието се пече 25-30 минути в предварително загрята на 180°C фурна.