Спанак с ориз на фурна
Продукти (8 порции)
850 мл | пилешки бульон |
100 мл | животинска сметана |
600 г | спанак |
240 г | ориз Балдо |
250 г | моцарела |
100 г | пармезан |
120 г | бекон |
3 | яйца |
2 скилидки | чесън |
1 глава | лук |
1 ч.л. | риган |
1 /4 ч.л. | индийско орехче |
сол и черен пипер на вкус | |
краве масло (за намазване) | |
галета за поръсване |
Приготвяне
- 1
Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в загрят сух съд. Щом пуснат мазнина, към тях се прибавят лукът и чесънът, нарязани на ситно. Сипва се и оризът и се запържва за кратко. Добавят се риганът и индийското орехче, разбърква се. Постепенно се налива бульонът и се готви, докато оризът омекне.
- 2
Спанакът се накълцва, добавя се към ориза и се разбърква. Щом омекне се налива сметаната, добавя се и половината от настъргания пармезан. Охлажда се леко. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Прибавят се яйцата и се разбърква.
- 3
Форма за тарт се маже с масло и се поръсва с галета. Сместа се изсипва във формата. Поръсва се с накъсана моцарела и с останалия настърган пармезан.
- 4
Пече се в загрята на 190° C фурна с вентилатор до готовност – около 35 минути. Охлажда се леко, спанакът с ориз на фурна се нарязва и сервира.