Спаначени сарми с агнешко и млечен бешамел
Продукти (2 порции)
За сармите:
8 големи | листа спанак |
100 г | бисерен ориз |
250 г | агнешка кайма |
1 стрък | зелен лук |
1 глава | шалот |
2 | скилидки чесън |
1 ч.л. | сух джоджен |
20 мл | маслиново масло K-Classic |
сол и черен пипер на вкус |
За млечния бешамел:
25 г | брашно |
25 г | масло |
250 г | кисело мляко (200–250 г) |
250 г | прясно мляко |
индийско орехче на вкус | |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Спанакът се попарва с гореща вода за около минута. Попареният спанак се слага в студена вода с лед за още минута, а след това се оставя да се изцеди.
- 2
Лукът, чесънът и зеленият лук се задушват с маслиново масло, сол, сух джоджен и черен пипер в тиган на слаб огън. След като омекнат, се добавя агнешката кайма и се готви до лек загар.
- 3
После се добавя измитият ориз и 100 мл вода. Разбърква се добре, докато водата се поеме от ориза. С готовата смес и спаначените листа се оформят осем сарми и се поставят в тавичка за печене. След това се поливат с малко вода и се пeкат 30 минути в предварително загрята фурна на 180⁰С.
- 4
В касерола се разтапя маслото, добавя се брашното, като се бърка, докато се получи еднородна смес. Добавя се прясното мляко и се бърка до сгъстяване. Маха се от котлона и се добавя предварително разбитото кисело мляко. Разбърква се и се овкусява с индийско орехче, черен пипер и сол.
- 5
Сармите се поставят в дълбока чиния, заливат се с млечния бешамел и се сервират.