Супа от тиква за Хелоуин
Продукти (6 порции)
700 г | тиква (необелена) |
2 стръка | селъри |
3 скилидки | чесън |
2 | моркова |
1 глава | лук |
1200 мл | пилешки бульон |
100 мл | бяло вино |
100 мл | животинска сметана |
60 г | краве маслo |
3 с.л. | брашно |
1 | дафинов лист |
1 щипка | индийско орехче |
3-4 листа | пресен босилек |
1 лист | бутертесто за украсата |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява. След това се отцежда и се пюрира.
- 2
Лукът, морковите, селърито и чесънът се обелват и се нарязват на ситно. Запържват се в маслото, докато омекнат и започнат да се карамелизират.
- 3
Сипва се брашното и се запържва. Дърпа се от котлона и се налива бялото вино. Връща се на огъня и малко по малко се сипва горещият бульон. Слага се пюрираната тиква.
- 4
Овкусява се със сол, черен пипер, дафиновия лист и индийското орехче. Оставя се да ври 10 минути. Налива се сметаната и се добавя нарязаният на ситно босилек.
- 5
Сипва се в купички, като е препоръчително да са огнеупорни, но и да не са, няма опасност да се спукат, защо ще се пече за кратко.
- 6
Тестото се разточва върху плота. Изрязват се кръгчета, които ще са капачетата , които трябва да са малко по-малки от купичките, за да влязат вътре.
- 7
От останалото тесто се изрязват дълги тесни триъгълници – пипала. Купите се поставят върху чинии, като се залепват с малко тесто, за да не се плъзгат. Слагат се пипалата, които трябва да падат по купичката и по чинията. Отгоре се слагат капачета.
- 8
Пекат се в загрята на 200 °С фурна, докато тестото се зачерви, около 10–12 минути.