Телешки шол Монпарнас
Продукти (2 порции)
300 г | телешки шол |
100 г | краве масло |
6-7 зърна | хвойна |
30 мл | джин |
1 ч. л. | морска сол |
100 г | арпаджик |
1 с. л. | кафява захар |
1 връзка | магданоз |
50 г | кълнове от люцерна |
40 мл | бяло вино |
1 /2 кубче | телешки бульон |
1 щипка | шафран |
60-70 мл | сметана |
3 | жълтъка |
10 зърна | черен пипер |
Приготвяне
- 1
Месото се нарязва на тънки шайби, потапя се в сместа от хвойната, джина и морската сол и се оставя да престои около 15 минути.
- 2
След това месото се запържва в половината масло от двете страни за около 6-8 минути, като при запържването от маринатата се използват зърната хвойна.
- 3
Изважда се и в същия тиган се запържва арпаджикът с останалото масло и кафявата захар. Връща се месото в тигана и се сипва бялото вино.
- 4
Сосът се приготвя, като се кипват 60 мл вода заедно с бялото вино, кубчето бульон и шафрана и се оставя да се редуцира до 1/3. Прибавя се сметаната и след като леко се сгъсти, се подправя с едро счукания черен пипер. Получената смес се излива в предварително разбитите жълтъци при непрекъснато бъркане.
- 5
Върху месото се полива от соса и се поръсва с накълцания магданоз и кълновете люцерна.