Телешко задушено по кубински (ропа виеха)
Продукти (6 порции)
1 кг | телешки фланк стек |
1 | червена калифорнийска чушка |
1 | зелена калифорнийска чушка |
1 глава | лук |
4 скилидки | чесън |
100 г | пушен бекон |
400 г | домати на кубчета от консерва |
2 с.л. | доматен концентрат |
500 мл | телешки бульон |
150 г | зелени маслини (без костилки) |
2 | печени червени чушки |
30 мл | бял винен оцет |
150 мл | бяло вино |
1 ч.л. | риган |
1 ч.л. | кимион |
1 ч.л. | пушен червен пипер |
1 /2 ч.л. | суха мащерка |
2 | дафинови листа |
30 г | каперси |
сол и черен пипер на вкус | |
магданоз за поръсване |
Приготвяне
- 1
Телешкото се реже на три парчета. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 2
Беконът се нарязва на кубчета и се запича в сгорещен съд с дебело дъно. Щом стане златист и пусне мазнината си, се изважда.
- 3
Месото се запържва в отделилата се от бекона мазнина, от двете страни, до златисто. Изважда се, а на негово място се слагат нарязаните на ивички лук, червена и зелена чушка и накълцаните скилидки чесън. Ако е нужно, се добавя малко маслиново масло.
- 4
Когато зеленчуците започнат да се карамелизират, се подправя с ригана, кимиона, мащерката, дафиновия лист и червения пушен пипер. Разбърква се. Прибавят се оцетът, виното, доматите, доматеният концентрат и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер. Връща се месото и се готви 2 часа, докато омекне.
- 5
След това се изважда, а в соса се слагат беконът, разполовените каперси и маслини и печените чушки, нарязани на ивички. Готви се 10 минути на слаб огън. Месото се разкъсва с вилица, връща се в съда и ястието се готви още 5 минути.
- 6
Поднася се, поръсено с наситнен магданоз и по желание – със сварен ориз.