Торта Павлова
Продукти (10 порции)
за блата:
6 | яйца |
1 щипка | сол |
250 г | пудра захар (ванилова) |
1 с. л. | оцет |
1 с. л. | царевично нишесте |
за крема и украсата:
500 мл | сладкарска сметана |
5 с. л. | захар |
1 | шушулка ванилия |
1 щипка | джинджифил |
пресни плодове по избор |
Приготвяне
- 1
Белтъците (добре е да са на стайна температура) се разбиват на плътен сняг със солта, докато удвоят обема си.
- 2
Постепенно, лъжица по лъжица, се прибавя пудрата захар.
- 3
След това се прибавят оцетът и нишестето и се разбърква внимателно с шпатула.
- 4
Дъното на тава се покрива с намазнена хартия за печенe и върху нея с шпатула се разпределя сместа така, че да се образува правилна кръгла форма с лека вдлъбнатина в средата (за крема и плодовете). Блатът се пече 1 час и 15 минути в предварително загрята на 120°С фурна (почти се суши), без да се отваря вратата на фурната. Ако бързо започне да се препича, значи фурната е силна.
- 5
Сметаната се разбива на крем с 1 с. л. от захарта, ванилията и джинджифила.
- 6
Отделно се разбиват жълтъците от яйцата за блата с останалите 4 с. л. захар и се смесват с разбитата сметана.
- 7
Кремът се разстила внимателно върху изпечения блат.
- 8
Тортата се покрива с нарязани пресни плодове – ягоди, киви, нектарини, кайсии и горски плодове.