Торта Шведска принцеса
Продукти (12 порции)
за блата:
1 /2 ч.ч. | брашно |
1 /2 ч.ч. | картофено нишесте |
4 | яйца |
1 ч.ч. | захар |
1 ч.л. | бакпулвер |
1 | ванилова есенция |
за ваниловия крем:
4 | жълтъка |
160 г | захар |
1 1/2 ч.ч. | животинска сметана |
2 с.л. | царевично нишесте |
1 | ванилова есенция |
за сиропиране на блатовете:
300 г | малинов конфитюр |
сокът от 1 портокал |
за гарниране:
3 ч.ч. | животинска сметана |
400 г | марципан |
3 с.л. | захар |
30 г | черен шоколад |
1 /4 ч.л. | зелена сладкарска боя |
1 с.л. | вода |
пудра захар за поръсване |
Приготвяне
- 1
Яйцата и захарта се разбиват с кухненски робот или миксер, докато побелеят (около 10 минути).
- 2
Към тях се прибавят картофеното нишесте, брашното, бакпулверът и есенцията ванилия. Разбърква се много добре, но без миксер, за да не спаднат яйцата.
- 3
Сместа се изсипва в кръгла форма с регулиращи се стени (диаметър 23 см) поставена в тава за печене, на дъното на която има пергаментова хартия.
- 4
Пече се в загрята на 180° C фурна, с вентилатор, за около 40 минути. След това се охлажда върху решетка, за да не се овлажни.
- 5
През това време се подготвя кремът. Сметаната се кипва със захарта. В купа се смесват жълтъците и царевичното нишесте. Горещата сметана се налива постепенно към жълтъците, за да се темперира, като се бърка с бъркалка. След това всичко се връща на котлона и се готви, докато се получи гладък, плътен крем. Прехвърля се в чиста купа, прибавя се с ванилията. Охлажда се и се покрива с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора.
- 6
Малиновият конфитюр се слага в касерола, загрява се заедно със сока от портокал и се бърка, докато се разтвори напълно. Прецежда се.
- 7
Охладените блатове се разрязват на три.
- 8
Сметаната се разбива на пухкава пяна със захарта.
- 9
Първият блат се поставя във форма, за да е по-лесно оформянето. Намазва се с част от малиновата смес, а после с 1/2 от ваниловия крем
- 10
Поставя се вторият блат, малинов сироп, останалият ванилов крем, 1/2 от сметаната.
- 11
Слага се последният блат, малинов сироп, останалата сметана, като с нея се оформят и стените на тортата. Прибира се в хладилник за 4 часа.
- 12
Марципанът се смесва със зелена сладкарска боя, разтворена във водата. Разточва се между два листа пергаментова хартия, докато стане с дебелина 0,5 см.
- 13
Тортата се покрива със зеления марципан. В основата се връзва с панделка, като шапка.
- 14
Отгоре се правят шарки с разтопения в микровълнова фурна черен шоколад. Поръсва се с пудра захар. Тортата се съхранява в хладилник.