Филе от сом със средиземноморски сос
Продукти (4 порции)
1 кг | филе от сом без кожа |
800 г | белени домати от консерва |
150 г | зелени маслини (без костилки) |
2 скилидки | чесън |
40 мл | маслиново масло |
1 ч.л. | девесил |
1 /2 ч.л. | захар |
сол и черен пипер на вкус | |
маслиново масло Екстра върджин |
за гарнитурата:
250 г | дългозърнест ориз |
1 връзка | копър |
1 връзка | магданоз |
1 скилидка | чесън |
80 мл | маслиново масло |
1 | лайм |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Чесънът се обелва и нарязва на едро, след което се запържва в маслиновото масло. Прибавят се маслините, девесилът, доматите, които се намачкват и захарта. Овкусява се със сол, черен пипер и се оставя на котлона докато се сгъсти леко.
- 2
Рибата се нарязва на еднакви по големина парчета, подправя се със сол и черен пипер, прибавя се в соса и се полива с малко маслиново масло. Пече се около 10 минути в предварително загрята на 220°C фурна с вентилатор.
- 3
През това време се приготвя гарнитурата. Оризът се измива и се сварява в 600 мл вода. Магданозът, копърът, чесънът, маслиновото масло, сокът и кората от лайма, солта и пиперът се пасират. Оризът се овкусява със зеления сос. Филето от сом със средиземноморски сом се поднася гарнирано с ориза.