Хляб с копърово семе
Продукти (1 порция)
220 г | брашно (тип 500) |
220 г | брашно от спелта |
1 пакетче | суха мая (7 г) |
1 1/2 с.л. | копърово семе |
250 г | кисело мляко |
1 | яйце |
1 с.л. | меласа |
30 г | краве маслo |
1 с.л. | морска сол |
олио за намазване |
Приготвяне
- 1
Маята се разтваря в около 40 мл топла вода. Копъровото семе и солта се счукват в хаванче.
- 2
Двата вида брашно се смесват с киселото мляко и яйцето, меласата, разтопеното масло, копъровото семе, солта. Прибавя се шупналата мая и се разбърква добре.
- 3
Замесва се гладко тесто, което се поставя в купа, поръсва се с брашно, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса. След това му се придава кръгла форма, леко се сплесква, поръсва се с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса повторно.
- 4
Върху тестото се правят декоративни шарки.
- 5
Фурната се загрява на 190° C с вентилатор и в нея се слага да загрее тенджера с дебело дъно, и термоустойчиви дръжки. След това тенджерата се изважда, а дъното й се намазва с олио. Тестото се слага в тенджерата, намазва се с разтопено масло и се пече 25 минути.