Хрупкаво суши със сьомга
Продукти (36 парчета)
125 г | ориз за суши |
1 ч.л. | оризов оцет |
1 ч.л. | оризово вино |
1 /2 ч.л. | захар |
100 г | замразено филе от сьомга |
1 /4 | краставица |
6 с.л. | сусам |
3 с.л. | крема сирене |
3 листа | нори |
1 | домат |
1 ч.л. | паста уасаби |
1 /4 к.л. | доматена паста |
140 г | брашно |
4 с.л. | соев сос |
сол | |
пипер | |
мазнина за пържене | |
бамбукова подложка за завиване на суши (макису) | |
фолио за свежо съхранение |
Приготвяне
- 1
Оризът се вари около 30 минути в подсолена вода, след което се разстила в широка купа и се охлажда за около 10 минути. Оцетът, виното, захарта и една щипка сол се смесват и с тях се залива оризът, разбърква се и се разпределя на 6 порции. Филето от сьомга се размразява, измива и подсушава. Краставицата се обелва, отстраняват се семките и заедно със сьомгата се нарязва на ленти.
- 2
Сусамът се запича на тиган. Краставицата и сьомгата се смесват с една с.л. крема сирене и се разбъркват добре. Листата нори се разрязват през средата. Бамбуковата подложка се увива във фолио. Върху нея се разстила едната порция ориз, отгоре се слага половин лист нори и 1/6 от сместа с краставица и сьомга и всичко се завива с помощта на подложката. Готовото урамаки се поръсва със сусам и се притиска леко. Всяка готова ролка суши се разрязва на 6 парчета.
- 3
Доматът се измива, отстраняват се семките и се нарязва на ситни кубчета. Смесва се с уасабито, доматената паста и останалото крема сирене. Овкусява се със сол и пипер.
- 4
Брашното и 1/2 ч.л сол се разтварят в 200 мл студена вода. С помощта на вилица сушитo се потапя в сместа и се пържи 2-3 минути в гореща мазнина. Топлото суши се сервира със соев сос и със салатата от домат и уасаби.