Цветни фусили с ементал на фурна
Продукти (4 порции)
100 г | дълбокозамразен спанак |
300 г | пълнозърнести фусили |
домат | |
моркова | |
1 връзка | магданоз |
скилидка чесън | |
червена чушка | |
червен лук | |
2 с.л. | доматено пюре |
200 мл | готварска сметана |
4 шайби | сирене Ементал |
мащерка | |
сол | |
пипер |
Приготвяне
- 1
Спанакът се размразява на стайна температура. Фусилите се приготвят съгласно упътването на опаковката, но не се сваряват до пълна готовност. Пастата се отцежда и овкусява с една с.л. мазнина.
- 2
Фурната се загрява на 200°C (175°C при фурна с вентилатор). Доматът се измива, подсушава и нарязва на кубчета. Морковът се обелва, разполовява и нарязва на шайби. Магданозът се измива, подсушава и нарязва на ситно. Мащерката се измива, подсушава и листенцата се отделят от стеблото. Чесънът се обелва и смачква. Чушката се измива, почиства от семките и нарязва на кубчета.
- 3
В тиган се загряват 2 с.л. маслиново масло. Доматът, морковът и подправките се запържват в мазнината. Прибавя се лукът и доматеното пюре. Накрая се прибавя и сметаната и се оставя да поври около 2 минути. Овкусява се със сол и пипер.
- 4
Спанакът и чушката се прибавят в тигана и сместа се оставя да къкри около 2 минути. Към готовата смес се прибавя пастата, всичко се разбърква добре и се изсипва в тавичка. Покрива се с шайбите ементал и се пече 10-15 минути.