Ципура в сос от Mарсала
Продукти (2 порции)
4 | филета от ципура (без кожа и кости) |
8 бр. | бекон на ленти |
150 мл | десертно вино Марсала |
80 мл | животинска сметана |
50 мл | олио |
40 г | краве маслo |
2 скилидки | чесън |
1 /2 глава | лук |
4 стръка | копър |
4 | сварени картофа |
сол и пипер меланж на вкус |
Приготвяне
- 1
Филетата от ципура се измиват и подсушават върху кухненска хартия. Овкусяват се със сол и счукан пипер меланж. Върху всяко филе се поставят по две ленти бекон и се захващат с клечки за зъби.
- 2
Около 20 мл от олиото се загряват и ципурата се пържи до златисто – по минута-две от всяка страна. След като филетата се извадят, в същия съд се слагат нарязаните на много ситно лук и чесън, прибавя се половината масло и се запържват за кратко. Деглазира се с Марсалата и се фламбира.
- 3
Когато алкохолът се изпари се налива сметаната. Прибавя се накъсаният копър и ако има нужда се овкусява със сол и пипер меланж. Дърпа се от огъня и се разбърква с останалото масло.
- 4
Сварените картофи се нарязват на шайби, слагат се в намазана с олио тава, поливат се с останалото олио и се овкусяват със сол и пипер меланж. Запичат се за 15–20 минути в загрята на 200° C фурна с вентилатор.
- 5
След като ципурата се изпече, клечките се отстраняват и филетата се поднасят със соса и картофите.