Черешов сюрприз
Продукти (4 порции)
200-250 г | череши |
100 г | шоколад |
200 мл | течна сметана |
3 с. л. | захар |
1 с. л. | нишесте |
1 ч. л. | мляко (сметана) |
листа мента за декорация |
за бисквитената основа:
1 пакетче | обикновени бисквити |
2–4 с. л. | мед |
Приготвяне
- 1
Костилките се махат, черешите се поръсват със захарта и се сваряват за 3–4 минути. Нишестето се залива с 2–3 с. л. студена вода, разтваря се и се изсипва при черешите. Отново се кипва и се оставя да се сгъсти. Черешите се смачкват и се охлаждат. След това се разбъркват с разбитата на сняг сметана.
- 2
Бисквитите се смилат. Добавя се медът и се разбърква така, че да стане на трохи.
- 3
Шоколадът се разтопява за 15 секунди в микровълнова фурна и се добавя прясното мляко (или сметаната).
- 4
Бисквитената смес се разпределя в метални пръстени, които се пълнят до 1/3. Притиска се добре и се покрива със сместа от сметана и череши. Пръстенът се отстранява, десертите се поливат с разтопения шоколад и се декорират с листа мента.