Чийзкейк с бисквити Spekulatius
Продукти (12 парчета)
За основата:
200 г (плюс 150 г за декорация) | бисквити Spekulatius |
130 г | краве маслo |
За плънката:
1 кг | крема сирене |
250 г | захар |
35 г | брашно |
250 г | заквасена сметана |
5 | яйца |
2 ч.л. | микс коледни подправки |
3 ч.л. | ванилова захар |
кората от 1 портокал |
За карамела:
250 г | карамелени бонбони |
60 мл | сметана |
Приготвяне
- 1
Тава със сваляемо дъно и диаметър 25 сантиметра се покрива с хартия за печене. Бисквитите Spekulatius се слагат в найлонов плик и с помощта на точилка се натрошават на ситно. Към получените трохи се прибавя разтопеното масло. Сместа се разбърква и се притиска добре към дъното на тавичката.
- 2
Фурна с вентилатор се загрява на 165°C. Крема сиренето се разбърква за кратко, докато стане кремообразно. Към него се добавят всички останали съставки и се разбърква до хомогенност. Сместа се изсипва в тавичката и с леки почуквания по формата се изкарват въздушните мехурчета.
- 3
Чийзкейкът се пече за около 60 минути. След 30-ата минута се вади от фурната за около 5 минути. Целта на това е да се предотврати напукване. След като е напълно изпечен, десертът се охлажда на стайна температура.
- 4
В тенджерка се слагат карамелените бонбони и 2/3 от сметаната. Бърка се на слаб огън до разтопяване на бонбоните, след което се оставя да къкри до сгъстяване (ако е необходимо се добавя останалата сметана). След като се охлади, карамеленият сос се излива върху чийзкейка, като се оставя малко количество за декорация.
- 5
Чийзкейкът се вади внимателно от формата. С помощта на останалия карамел, по ръба му се лепят бисквити Spekulatius. Малко натрошени бисквити се разпръскват върху десерта, след което той се оставя да се охлади за една нощ.