Чийзкейк с тиква
Продукти (12 парчета)
1 /2 кг | тиква |
700 г | сирене Маскарпоне |
250 г | бисквити Закуска |
3 | яйца |
200 г | захар |
250 г | краве масло |
400 г | кондензирано мляко (подсладено) |
2 | ванилии |
пудра захар за поръсване |
Приготвяне
- 1
Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се пече поръсена със захарта и 100 гр от маслото, покрита с фолио, около 1 час на 180°С. Половината от нея се смила в кухненски робот.
- 2
Останалото масло се разтопява и се смесва с натрошените бисквити.
- 3
От сместа в тава покрита с хартия за печене се оформя блат, който се притиска с лъжица, така че да стане плътен. Пече се в предварително загрята на 180°С фурна за 10 минути. След това се оставя да се охлади.
- 4
Сиренето Маскарпоне се разбива с миксер. Към него се прибавят кондензираното мляко и ванилията.
- 5
След това се смесва с пюрираната тиква и се разбърква с шпатула.
- 6
Добавят се яйцата, едно по едно, и се бърка с миксер, до хомогенна смес (не се прекалява с бъркането, защото яйцата се надигат и при печенето блатът се пука).
- 7
Готовата смес се сипва върху блата и отгоре се подреждат останалите парчета тиква.
- 8
Формата се слага в тава с вода и чийзкейкът се пече на водна баня в предварително загрята на 150°С фурна за 2 часа. Сервира се поръсен с пудра захар.