Чурос с шоколадов сос
Продукти (10 парчета)
450 г | брашно |
50 мл | олио |
1 /2 к. л. | сол |
2 с. л. | пудра захар за поръсване |
олио за пържене |
за шоколадовия сос:
300 г | натурален шоколад |
1 л | прясно мляко |
1 с. л. | царевично брашно |
4 с. л. | захар |
Приготвяне
- 1
Олиото и солта се поставят в тенджера с 500 мл вода. След като заври, огънят се намалява. Добавя се брашното и се бърка, докато сместа стане достатъчно гъста, за да се оформят топчета.
- 2
Сгорещява се олио за пържене. С помощта на супена лъжица от сместа се оформят топчета, които се пускат в него за около 2–3 минути, докато станат златисти. Изваждат се и се поръсват с пудрата захар.
- 3
Половината от млякото се вари на тих огън заедно с натрошения шоколад. Другата половина се разбърква с царевичното брашно и захарта и се прибавя към шоколадовия сос. Сгъстяването продължава на слаб огън, докато консистенцията стане гладка и хомогенна. След това се оттегля от огъня и се охлажда, като се разбърква постоянно.
- 4
Чуросите се поднасят топли с охладения на стайна температура шоколадов сос.