Шведска бадемова торта
Продукти (10 порции)
за тестото:
150 г | бадеми |
200 г | захар |
5 | белтъка |
за крема:
5 | жълтъка |
100 мл | прясно мляко |
100 г | захар |
175 г | краве масло |
филирани бадеми за поръсване |
Приготвяне
- 1
Белтъците се разбиват на сняг с миксер и постепенно се прибавя захарта. Слагат се натрошените (смлените) бадеми.
- 2
Сместа се разпределя по равно в две форми за торта с диаметър 22 см, върху които има хартия за печене. Блатовете се пекат в загрята на 180°С фурна, с вентилатор, за 25 минути. След това се оставят да изстинат.
- 3
Филираните бадеми се запича на сух тиган.
- 4
Жълтъците се разбиват със захарта с телена бъркалка, прибавя се млякото и сместа се слага на слаб огън, докато станат на крем, но без да завират. След това сместа се шокира в съд с лед.
- 5
Маслото, предварително оставено на стайна температура, се нарязва на малки парченца и се слага в крема. Разбърква се и се оставя кремът да изстине.
- 6
Единият блат се намазва с част от крема и отгоре се покрива с втория. Тортата се намазва отгоре и отстрани с останалия крем. Поръсва се с филираните бадеми. Оставя се 6 часа на студено.