Шведски гратен със сьомга
Продукти (6 порции)
1 кг | червени картофи |
500 г | филе от сьомга |
60 г | краве маслo |
300 мл | животинска сметана |
2 | яйца |
2 глави | лук |
1 връзка | копър |
1 филия | бял хляб |
сол и бял пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Картофите се обелват и се варят цели, като трябва да останат леко твърди в средата. Охлаждат се и се нарязват на шайби.
- 2
Сьомгата се реже на тънки парчета. Копърът се накълцва.
- 3
Яйцата и сметаната се разбиват. Овкусяват се със сол и бял пипер.
- 4
В половината от маслото се запържва лукът, нарязан на полумесеци. Той трябва да омекне, но не да се карамелизира.
- 5
Тава за печене се маже с останалото масло. Оформя се пласт от картофи, поръсва се сол, бял пипер и се подрежда част от лука. Слага се половината от сьомгата, копър, сол и бял пипер, картофи и така, докато свършат продуктите. Последният пласт трябва да е от картофи.
- 6
Ястието се залива със сметановата смес, поръсва се със смлени хлебни трохи и се пече около 40 минути в загрята на 180° C фурна с вентилатор.
- 7
Гратенът се охлажда за 20 минути и се нарязва.