Швейцарски оризов тарт
Продукти (12 порции)
за блата:
1 /2 ч. ч. | брашно |
1 с. л. | захар |
150 г | краве масло |
1 ч. л. | бакпулвер |
1 /2 ч. л. | сол |
5 с. л. | вода |
за плънката:
1 /2 ч. ч. | дългозърнест ориз |
4 | яйца (размер L) |
3 ч. ч. | прясно мляко |
30 г | краве масло |
1 /2 ч. ч. | захар |
1 с. л. | брашно |
1 /2 ч. ч. | бланширани бадеми |
1 | лимон (кората) |
1 /4 ч. л. | сол |
пудра захар за поръсване |
Приготвяне
- 1
Всички продукти за блата (без водата) се смесват в блендер и се разбиват. Сипва се водата и отново се разбива. Полученото тесто се завива във фолио за свежо съхранение и се слага в хладилника за 1 час.
- 2
Оризът се слага в тенджера залива се със вода и се вари, докато омекне. Прецежда се и се връща в тенджерата. Налива се млякото, слагат се захарта, солта и маслото. Вари се на умерен огън, докато се получи консистенция на ризото (25-30 минути.)
- 3
Оризовата смес се смила и се добавят, брашното и смлените бадеми. Добавят се яйцата, едно по едно, при постоянно бъркане. Слага се и настърганата лимонова кора. Не трябва да се разбива прекалено, защото при печене сместа ще се надуе много, а това не е желателно.
- 4
Тестото се разточва и се слага във форма за тарт (26 см). Трябва да покрива и стените на съда, като излишното се изрязва.
- 5
Слага се плънката и се пече в загрята на 180°С фурна, с вентилатор, за 45 минути или докато стане златисто-кафяво. Решетката трябва да е на най-ниското ниво.
- 6
Тартът се охлажда, нарязва се на парчета и се поръсва с пудра захар.