Шницел от целина с гъбен сос
Продукти (2 порции)
За шницела:
300 г | глава целина |
100 мл | соева напитка K-take it Veggie |
1 с.л. | горчица |
сол | |
черен пипер | |
3 с.л. | брашно |
1 ч.л. | сладък червен пипер |
100 г | галета |
100 мл | олио |
За соса:
1 | малка глава лук |
2 стръка | магданоз |
200 г | кафеви печурки |
2 с.л. | олио |
150 мл | зеленчуков бульон |
100 мл | соева сметана |
сол | |
черен пипер |
Съвет
-
Останала е целина? Може да се направи на пюре от целина, като се пасира със соева напитка, веган масло, индийско орехче, сол и черен пипер.
Приготвяне
- 1
Целината се обелва. За всяка порция се нарязват по 2 парчета с дебелина около 1 см. и се бланшират в сгорещена подсолена вода за около минута. Подсушават се.
- 2
Към соевата напитка се добавя горчицата и се подправя със сол, и черен пипер. Брашното и червеният пипер се объркват. Галетата се изсипва в отделна купа. Кръгчетата целина се потапят последователно първо в брашното, след това в сместа със соевата напитка и накрая в галетата.
- 3
Олиото се нагрява на среден огън и шницелите от целина се пържат от всяка страна около 6 минути. Отцеждат се от мазнината като се поставят върху кухненска хартия.
- 4
Лукът се обелва и нарязва на ситно. Магданозът се измива, подсушава и нарязва на едро. Печурките се почистват и се нарязват или на четвъртини или на шестини, в зависимост от големината им. Сгорещява се олио на среден огън. Гъбите и лукът се запържват, и след това се добавят бульонът и сметаната за готвене. Ври около 4 минути, докато сосът се сгъсти.
- 5
Част от магданоза се отделя за поръсване преди сервиране. Останалата част се добавя към соса. Овкусява се със сол и черен пипер. Шницелът от целина се залива с гъбения сос и се поръсва с магданоз.