Шоколадово руло
Продукти (8 парчета)
4 | яйца |
400 мл | сладкарска сметана |
200 г | маскарпоне |
150 г | пудра захар |
200 г | шоколад |
100 г | захар |
70 г | брашно |
40 г | какао на прах |
1 ч.л. | бакпулвер |
1 ч.л. | сол |
кокосови стърготини |
Приготвяне
- 1
Жълтъците се отделят от белтъците, слагат се в голяма купа заедно със захарта и се разбиват с миксер. Добавя се брашното, какаото, бакпулверът и солта. Разбърква се добре.
- 2
Белтъците се сипват в друга купа и се разбиват с миксер на сняг. Прибавят се към какаовата смес и се разбърква внимателно със силиконова шпатула докато се получи хомогенна консистенция. Сместа се сипва в покрита с кухненска хартия тава, заглажда се и се пече в предварително загрята на 180°C фурна 15-20 минути.
- 3
Изпеченият блат се изважда от тавата заедно с кухненската хартия. Навива се заедно с кухненската хартия на руло докато е още топъл и се оставя така навит докато изстине напълно.
- 4
През това време се приготвя кремът, като 200 мл сладкарска сметана се сипват в дълбока купа и се разбиват с миксер. В отделна купа се сипват маскарпонето и пудрата захар, и също се разбиват с миксер. Сметаната се добавя към сместа с маскарпонето и се разбърква добре.
- 5
Изстиналият навит на руло блат се отвива и се намазва равномерно с крема. Навива се отново на руло и се оставя на страна докато се приготви ганашът.
- 6
Шоколадът се начупва и се слага в купа. Залива се с 200 мл загрята сладкарска сметана и се разбърква докато се разтопи и се смеси напълно със сметаната.
- 7
Рулото се залива с ганаша от всички страни и се оставя да стегне за десетина минути. Поръсва се с кокосови стърготини и е готово за сервиране.