Ягодова лимонада
Продукти (1 чаша)
1 /2 кг | ягоди |
230 мл | лимонов сок |
щипка сол | |
300 грама | захар |
300 мл | вода |
газирана вода за разреждане | |
лайм и мента за декорация |
Приготвяне
- 1
Водата и захарта се сипват в касерола и се варят, докато захарта се разтопи. Съдът се маха от огъня и сиропът се оставя да се охлади.
- 2
Ягодите се почистват и смилат в блендер. Изтисква се сокът от лимоните.
- 3
В подходящ съд се разбъркват ягодовото пюре, захарният сироп и лимоновият сок. Добавя се щипка сол. Този ягодов концентрат може да се съхранява в хладилник до седмица. За по-силен цитрусов аромат може в него да се накиснат тънки резени лайм или лимон.
- 4
В подходяща чаша се слагат няколко кубчета лед, чашата се пълни до половината с ягодовия концентрат и се допълва с газирана вода.
- 5
За украса в чашата може да се сложат тънки парчета ягоди, а на ръба да се декорира с резен лайм и мента.