Агнешко в сметанов сос
Продукти (3 порции)
1,5-1,7 кг | агнешки гръб |
3 с. л. | зехтин |
3 стръка | прясна мащерка |
50 г | сурови, белени лешници |
сол и черен пипер на вкус |
за соса:
15 скилидки | чесън |
160 мл | животинска сметана |
3 с. л. | зехтин |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
От гръбчето се отстраняват бъбреците и далака. С остър нож се изрязват бонфилето и контрафилето. Обезципява се и се отстранява мазнината. Запазват се за супа, заедно с ребрата.
- 2
Филетата се нарязват на медальони с дебелина 1 см. Леко се начукват с обратната страна на ножа. Поръсват се с черен пипер и 2 стръка мащерка. Оставят се за 10 минути настрана.
- 3
После се посоляват и се запържват в зехтина, от двете страни, на висока температура. Не трябва да се препържват, за да останат сочни.
- 4
Чесънът се обелва и скилидките се слагат в загрятия зехтин. Запържват се на умерен огън, докато омекнат (около 10 минути). Налива се сметаната и малко вода, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се сгъсти – около 5 минути.
- 5
После се прецежда, като чесънът се намачква.
- 6
Лешниците се смилат в блендер.
- 7
Медальоните се подреждат в чиния и се заливат със соса. Поръсват се с лешниците и се украсяват с мащерка.