Бургер мусака
Продукти (4 порции)
за доматения сос:
600 г | домати |
2 скилидки | чесън |
1 малка глава | лук |
1 с.л. | маслиново масло |
1 ч.л. | риган |
1 щипка | канела |
1 щипка | бахар |
сол и черен пипер на вкус |
за бешамела:
200 мл | прясно мляко |
100 г | сирене Грюер |
1 с.л. | краве маслo |
1 с.л. | брашно |
1 щипка | индийско орехче |
1 щипка | кайенски пипер |
за бургерите:
800 г | смляно месо от телешка плешка |
4 големи | картофа |
30 мл | маслиново масло |
1 скилидка | чесън |
1 /4 глава | лук |
1 щипка | бахар |
1 | патладжан |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Доматите се обелват и нарязват на кубчета.
- 2
Чесънът и лукът се нарязват на ситно и се запържват в загрятото маслиново масло. Добавят се доматите. Овкусява се със сол, черен пипер, риган, канела и бахар, и сосът се вари 10–15 минути на умерен огън.
- 3
Маслото за бешамела се загрява. Добавя се брашното и се запържва до златисто. Налива се млякото и се готви, докато бешамелът се сгъсти. Овкусява се с кайенски пипер и индийско орехче.
- 4
Добавя се настърганото сирене Грюер. Разбърква се.
- 5
Картофите се заливат с маслиново масло, увиват се в алуминиево фолио и се пекат 1–1,5 часа в загрята на 160°C фурна с вентилатор.
- 6
Лукът и чесънът за каймата се нарязват на ситно и се запържват в сгорещеното маслиново масло. Охлаждат се.
- 7
Разбъркват се с мляното месо. Овкусява се с бахар, сол и черен пипер.
- 8
Оформят се кюфтета и се пекат на грил тиган или плоча от всички страни, до готовност.
- 9
Патладжанът се нарязва на дебели шайби, които се осоляват и се оставят за 20 минути, да се отцеди горчивият им сок. Измиват се, подсушават се и се изпичат в намазан с маслиново масло грил тиган.
- 10
Картофите се разполовяват по дължина. Във всяка половинка се поставя от доматения сос, патладжан, кюфте и бешамел. Затваря се с другата половина на картофа. Фиксират с шишчета и се поднасят.