Бургери с кюфтета и доматен сос
Продукти (18 парчета)
за соса:
50 мл | маслиново масло Екстра върджин |
2 консерви | домати на кубчета |
4 скилидки | чесън |
1 малка глава | лук |
1 /4 връзка | магданоз |
1 ч.л. | захар |
сол и черен пипер на вкус |
за питките:
300 г | брашно |
1 глава | чесън |
4 с.л. | маслиново масло |
1 с.л. | меласа |
1 ч.л. | суха мая |
1 ч.л. | сол |
Приготвяне
- 1
Филийките хляб се натрошават, пармезанът се настъргва, лукът и магданозът се наситняват.
- 2
Двата вида кайма се смесват с трохите, пармезана, яйцето, лука и магданоза. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 3
Оформят се 18 кюфтета и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Поръсват се с настърган пармезан.
- 4
Пекат се 10–15 минути в загрята на 200°C фурна с вентилатор.
- 5
Чесънът и лукът за соса се наситняват и се запържват в сгорещеното маслиново масло. Прибавят се доматите, овкусява се със сол и черен пипер и сосът се вари 10 минути.
- 6
Накрая се прибавя нарязаният магданоз, пасира се и се овкусява със захар.
- 7
Чесънът за хляба се обелва, овкусява се с 2 с. л. маслиново масло, сол и черен пипер, завива се в алуминиево фолио и се пече 1 час на 150°C, в съд с вода на дъното.
- 8
Маята и меласата се разтварят в 180 мл топла вода.
- 9
В брашното се разбърква солта, налива се останалото маслиново масло, добавя се разтворената мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса.
- 10
Изпеченият чесън се намачква. Тестото се размесва с чесъна.
- 11
Оформят се 18 топки, подреждат се в тава, покрита с пергаментова хартия, и се притискат леко. Оставят се да втасат повторно. Пекат се в загрята на 200°C фурна с вентилатор до златисто – за 10–12 минути.
- 12
Хлебчетата се разполовяват. Кюфтетата се притискат леко. Между половинките на всяко хлебче се поставя по едно кюфте. Заливат се със соса и се фиксират с клечки. Поднасят се по три в порция.