Бърза сладоледена торта
Продукти (12 парчета)
За блата:
300 г | обикновени бисквити |
1 | белтък |
80 г | краве маслo |
1 с.л. | пчелен мед |
За крема:
800 г | кайсии |
1 л | ванилов сладолед |
100 г | филирани бадеми |
150 г (+ за украса) | бял шоколад |
50 г | захар |
50 мл | портокалов ликьор |
30 г | джинджифил |
кайсии за гарниране |
Приготвяне
- 1
Бисквитите се натрошават на едри трохи, смесват се с останалите продукти за блата и се разбъркват добре.
- 2
Тестото се разпределя във форма за тарт с подвижно дъно, като първо се притиска с пръсти, а след това с лъжица. Оформя се и ръб. Покрива се с хартия за печене, върху която се сипва морска сол, за да може блатът да запази формата си при печене. Пече се около 10 минути в загрята на 200° фурна с вентилатор. След това хартията със солта се отстранява. Запича се за още 2 минути, за да се изпече добре и отгоре.
- 3
Кайсиите се почистват от костилките, нарязват се на парчета и се кипват за 5 минути със захарта и ликьора. След това се пасират и се прецеждат.
- 4
Джинджифилът се настъргва и сокът му се изстисква в голяма купа. Добавят се пюрето от кайсии, сладоледът и настърганият шоколад. Слагат се бадемите, предварително изпечени за 5–6 минути в загрята на 180° фурна. Разбърква се добре.
- 5
Когато блатът се охлади, отгоре се нанася кремът. Оставя се във фризер за минимум 6 часа (най-добре за 24 часа). Тортата се поднася, украсена с настърган бял шоколад и кайсии.