Вегетарианско суши
Продукти (4 порции)
500 г | ориз за суши |
1 с.л. | оризов оцет |
1 с.л. | мирин (оризово вино) |
1 ч.л. | захар |
1 /4 | краставица |
1 | червена чушка |
200 г | манго от консерва |
6 листа | нори |
соев сос | |
уасаби | |
сол | |
маринован джинджифил |
Приготвяне
- 1
Оризът се измива и се вари в 600 мл леко подсолена вода за около 20 минути. Отцежда се и се разстила в голяма купа, където се оставя да изстине 10 минути. Забърква се смес от оцета, виното, захарта и 1/2 ч.л. сол и се излива върху ориза. Всичко се разбърква внимателно и оризът се разделя на 12 порции.
- 2
Краставицата се обелва, разполовява се и се почиства от семките. Чушката се измива и също се почиства от семките. Мангото, чушката и краставицата се нарязват на ивици.
- 3
Половин листо нори се поставя върху бамбуковата подложка. Върху него се разпределя порция ориз, като една ивица от листото трябва да остане празна. В средата оризът се притиска с ръце така, че по дължината на листа нори да се образува кладенче, в което се поставят парченца краставица, чушка и манго.
- 4
Сушито се навива с помощта на подложката и се нарязва на парчета. Сервира се със соев сос, уасаби и маринован джинджифил.