Галет с ябълки, резене и синьо сирене
Продукти (6 порции)
100 г | ръжено брашно |
100 г | бяло брашно |
100 г | краве масло (студено) |
1-2 с.л. | кисело мляко |
1 щипка | кориандър |
сол и черен пипер на вкус |
За плънката:
120 г | синьо сирене |
2 | ябълки |
1 глава | лук |
1 /2 глава | резене |
1 с.л. | краве маслo |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Двата вида брашно се смесват, добавят се нарязаното на кубчета масло, кориандърът, сол и черен пипер. Претрива се с ръце, докато се получат трохи.
- 2
Сипва се киселото мляко и се разрбърква, до получаването на тесто. Увива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за 1 час.
- 3
Лукът и резенето се режат на полумесеци. Ябълките се обелват, почистват се от семките и се режат на лодки.
- 4
Лукът се запържва на умерен огън в маслото, добавят се ябълките и резенето. Овкусява се със сол и черен пипер. Плънката се готви 5 минути и се премахва от огъня. Охлажда се.
- 5
Тестото се разточва в кръгла форма. В средата се изсипва плънката, като се оставя разтояние до края. Тестото се прегъва навътре, така че да покрие част от плънката.
- 6
Галетът се пече 30 минути в загрята на 170 °С фурна, с вентилатор.
- 7
Поръсва се с натрошено сирене и се пече още 10 – 12 минути, докато се разтопи сиренето.