Гирос
Продукти (4 порции)
4 бр. | гръцки питки |
600 г | свинско месо (от плешката или филе) |
1 | розов домат |
1 глава | червен лук |
1 ч.л. | сух риган |
1 ч.л. | сух чесън |
1 /4 ч.л. | червен пипер |
1 щипка | канела |
1 щипка | индийско орехче |
50 мл (+ за намазване) | маслиново масло |
сокът от 1/2 лимон | |
сол и черен пипер на вкус |
за дзадзикито:
200 г | цедено кисело мляко |
1 | краставица |
1 с.л. | лимонов сок |
2 стръка | копър |
1 скилидка | чесън |
сол на вкус |
Съвет
-
За да може по-лесно да се нареже на тънко, месото се прибира във фризер. Оставя се там за известно време, но не бива да замръзва.
Приготвяне
- 1
Месото се реже на много тънки парчета, които се слагат в плик за мариноване, заедно с лимоновия сок, маслиновото масло, ригана, стрития на паста чесън, червения пипер, канелата, индийското орехче, сол и черен пипер. Прибира се в хладилника за 4 часа.
- 2
След това парченцата месо се пекат до златисто на сгорещена чугунена плоча, предварително намазана с маслиново масло.
- 3
Питките се загряват върху същата плоча.
- 4
Лукът се реже на полумесеци, а доматът – на тънки резени.
- 5
Краставицата за дзадзикито се обелва и се нарязва на кубчета, копърът се наситнява, чесънът се смачква на паста. Разбъркват се с лимоновия сок, киселото мляко и сол на вкус.
- 6
Топлите питки се намазват с малко дзадзики, слага се от месото, лукът и доматите, по желание се поръсва с риган. Завиват се и се поднасят.