Гнезда от кайма
Продукти (5 порции)
2 филии | хляб |
100 мл | прясно мляко |
500 г | телешко мляно месо |
100 г | кашкавал |
100 г | заквасена сметана |
1 връзка | копър |
5 | яйца |
1 /2 глава | червен лук |
2 ч.л. | сол |
2 ч.л. | черен пипер |
1 ч.л. | чесън на прах |
Приготвяне
- 1
Филиите хляб се нарязват на кубчета. Слагат се в купа и се заливат с прясното мляко. Разбъркват се с лъжица и се оставят за 1-2 минути да се напоят с млякото.
- 2
Лукът се нарязва на ситни кубчета. В голяма купа се сипва телешкото мляно месо, нарязаният лук, напоеният в мляко хляб, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. чесън на прах. Размесва се много добре с ръце, докато мляното месо се омеси с всички останали продукти. Така готовата кайма се оставя настрана докато се приготви плънката за гнездата.
- 3
В купа се сипва настърганият кашкавал, заквасената сметана, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, наситненият копър и 1 яйце. Разбърква се добре докато се смесят всички продукти.
- 4
Каймата се разделя и оформя на пет еднакви топки, които се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. С помощта на лъжица се оформя вдлъбнатина в средата на всяка топка кайма. Слага се по 1 с.л. от кашкавалената плънка и отгоре се чуква по едно яйце. Гнездата се пекат 30-35 минути в предварително загрята на 180°C фурна. Сервират се с гарнитура по желание.