Говежди стек с ароматно масло
Продукти (2 порции)
400 г | говеждо (телешко) контрафиле |
40 мл | маслиново масло |
1 /4 ч.л. | кориандър |
сол и черен пипер на вкус |
за ароматното масло:
150 г | меко краве масло |
80 г | краве сирене |
80 г | синьо сирене |
4 стръка | магданоз |
1 /2 ч.л. | сух лук |
Съвет
-
Останалото масло може да се съхранява в хладилник и да се използва за пилешко и свинско месо или препечен хляб.
Приготвяне
- 1
Сирената се натрошават, смесват се с маслото, сушения лук и накълцания магданоз.
- 2
Сместа се прехвърля върху прозрачно фолио, оформя се и се завива като бонбон. Оставя се в хладилник за около час, за да стегне.
- 3
Месото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура поне за 30 минути, преди да се готви. Нарязва се на парчета.
- 4
Овкусява се със сол, кориандър и едро смлян черен пипер от всички страни. Намазва се с маслиново масло.
- 5
Готви се на силен огън за кратко време – по 2–3 минути от всяка страна. Изважда се върху дъска и се оставя 3–5 минути да почине.
- 6
Нарязва се на парчета и се поднася със студеното ароматно масло.