Джолан чорба
Продукти (8 порции)
1000-1200 г | свински джолан с кост |
50 г | краве маслo |
50 г | глава целина |
3 скилидки | чесън |
1 глава | лук |
1 | морков |
300 мл | прясно мляко |
1 | дафинов лист |
2 с.л. | брашно |
1 с.л. | черен пипер на зърна |
1 с.л. | червен пипер |
сол на вкус |
За сервиране:
100 мл | червен винен оцет |
6 скилидки | чесън |
1 с.л. | лют пипер на люспи със семки |
Приготвяне
- 1
Джоланите се слагат в дълбока тенджера, заливат се със студена вода, колкото да ги покрие, кипва се и бульонът се отпенва.
- 2
Добавят се нарязаните на едро лук, морков и целина, целите скилидки чесън, дафиновият лист и черният пипер. Вари се, докато месото започне само да пада от костта.
- 3
Джоланите се изваждат от бульона, обезкостяват се и месото се накъсва. Бульонът се прецежда през марля, слага се на котлона, загрява се и се посолява. В него се налива прясното мляко.
- 4
В друг съд се сгорещява маслото и в него се запържва брашното до златисто. Сипва се червеният пипер и веднага се наливат няколко черпака от горещия бульон. Разбърква се и запръжката се налива в супата. В нея се пуска и месото. Оставя се да къкри 10 минути на котлона.
- 5
Чесънът се счуква в хаванче и се разбърква с оцета.
- 6
Супата се поднася с оцета с чесън и се поръсва щедро с лют пипер. Сервира се с препечени филийки хляб.