Еклер Париж-Брест
Продукти (16 парчета)
за тестото:
220 г | брашно |
100 г | краве масло |
375 мл | вода |
7 | яйца |
1 с. л. | захар |
1 щипка | сол |
1 | жълтък за намазване |
2 с. л. | филирани бадеми за поръсване |
за крема:
600 мл | прясно мляко |
6 | жълтъка |
125 г | захар |
30 г | царевично нишесте |
10 г | брашно |
1 шушулка | шушулка ванилия |
15 г | краве масло |
за сметаната:
300 мл | животинска сметана |
1 с. л. | захар |
за хрупкавите бадеми:
90 г | захар |
90 г | филирани бадеми |
за сглобяването:
300 г | големи ягоди |
пудра захар за поръсване |
Приготвяне
- 1
Маслото, захарта и солта за тестото се слагат във водата на котлона. Щом се разтворят се свалят от огъня и се сипва брашното при непрестанно бъркане. Съдът се връща на огъня и се разбърква, докато се получи гладка тестена топка, която се отделя от стените.
- 2
Оставя се да се охлади и при непрекъснато бъркане с миксер, едно по едно, се прибавят яйцата.
- 3
Върху пергаментова хартия, с помощта на чиния и молив, се очертава кръг с диаметър 20 см. Пергаментът се поставя в тава с очертанието надолу. Тестото се оформя по кръга с помощта на пош, като се правят два кръга един до друг, а върху тях, още два – на височина. Трябва да се получи голям геврек. По същия начин се оформя още едно колело. Тестото се намазва с разбития жълтък и се поръсва с филираните бадеми.
- 4
Пече се 20 минути в загрята на 200°С фурна, след това температурата се намалява на 180°С, и се пече още 15-20 минути. Изважда се върху решетка и се оставя да изстине.
- 5
Млякото за крема се кипва заедно с ванилията. Жълтъците се смесват със захарта, брашното и нишестето. Горещото мляко се налива към тях на тънка струя. Ванилията се отстранява и кремът се вари, докато се сгъсти. Оставя се леко да се охлади и се слага маслото. Разбърква се.
- 6
Захарта за хрупкавите бадеми се загрява в касерола, до получаването на карамел.