Зеленчукова паеля
Продукти (4 Порция)
1 /2 глава | лук |
4 скилидки | чесън |
80 мл | маслиново масло |
1 /2 глава | резене |
2 | печени червени чушки |
1 | дафинов лист |
1 /2 ч.л. | лют пушен червен пипер |
1 /2 ч.л. | куркума |
1 /2 ч.л. | червен пипер |
100 мл | бяло вино |
350 г | жасминов ориз |
850 мл | зеленчуков бульон |
сол и черен пипер на вкус |
За гарниране:
100 г | чери домати |
50 г | сушени домати |
50 г | маслини |
1 /2 връзка | босилек |
Приготвяне
- 1
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в половината от маслиновото масло. Добавят се резенето и чушките, нарязани на жулиен, и се запържват за кратко. Подправя се с пушения пипер, червения пипер, дафиновия лист и куркумата. Сипва се оризът и се разбърква.
- 2
Налива се виното и щом се изпари, се сипва бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се готви на умерен огън, докато течността почти се изпари.
- 3
След това се залива с останалото маслиново масло и се запича за 10 – 15 минути в загрята на 200° С фурна с вентилатор.
- 4
Маслините се почистват от костилките и се разполовяват. Двата вида домати се режат на четвъртинки, а босилекът се нарязва на едро. Паелята се поръсва с маслините, доматите и босилека и се сервира.