Златно мляко
Продукти (6 чаши)
за пастата:
2 с.л. | куркума |
30 г | джинджифил |
60 г | кокосово масло |
1 пръчка | канела |
3 зрънца | кардамон |
прясно смлян черен пипер | |
смляно индийско орехче |
за млякото:
2 | портокала |
1 литър | ядково мляко |
3 с.л. | сироп от агаве |
Съвет
-
За още по-приятен вкус, при загряване на ядковото мляко може да се добави звезден анасон.
Приготвяне
- 1
За пастата джинджифилът се обелва и нарязва на тънки филийки. Една супена лъжица кокосово масло се разтопява в малка тенджера, добавя се куркумата, джинджифилът, канелата и кардамонът и всичко се задушава за около минута.
- 2
Сместа се залива със 100 мл вода, добавят се черният пипер и индийско орехче, и се оставя да къкри на умерен огън 10-15 минути, докато течността се редуцира наполовина. Добавя се останалото кокосово масло и се разтопява. Зрънцата кардамон и пръчката канела се отстраняват. Бульонът се пасира, пълни се в буркан с винт и се съхранява в хладилника.
- 3
За златното мляко портокалите се измиват в гореща вода, подсушават се, сокът се изстисква, а от кората се настъргва (нужна е 1 чаена лъжичка от нея). Портокаловият сок се загрява с ядковото мляко, прибавя се пастата от куркума и джинджифил, разпенва се с пасатор, овкусява се със сироп от агаве и портокалова кора, и сместа се разпределя в шест чаши.
- 4
По желание, златното мляко се сервира с резенчета пресен портокал и канела.