Итънска бъркотия
Продукти (4 порции)
800 гр | ягоди |
2 с.л. | захар |
за целувките (меренга):
4 | големи белтъка |
115 г | кристална захар |
115 г | пудра захар |
1 щипка | сол |
за соса:
3 | жълтъка |
захар | |
200 г | краве масло |
2 с.л. | сироп от нар |
Приготвяне
- 1
Белтъците за целувките се разбиват на пяна с щипка сол, с помощта на миксер. Постепенно се добавя кристалната захар.
- 2
Пудрата захар се пресява и се добавя на три части, като се разбърква внимателно с шпатула (това се прави, за да не загубят белтъците обема си). Сместа се прехвърля в пош и се оформят целувки в тава, върху хартия за печене. Сушат се в загрята на 100°С фурна, с вентилатор, за 1 час и 30 минути.
- 3
Жълтъците за соса се разбиват със захарта на водна баня, с миксер, докато побелеят. Постепенно се добавя маслото, размекнато на стайна температура и нарязано на кубчета.
- 4
След като се усвои цялото масло, се овкусява със сиропа от нар.
- 5
Ягодите се почистват и се разрязват наполовина. Поръсват се със захарта и се разбъркват.
- 6
В чаша се сипва от соса и отгоре се слагат част от ягодите. Поръсва се с натрошени целувки.