Крем с канелени звездички
Продукти (6 порции)
За крема:
200 мл | веган крем K-take it veggie |
400 мл | овесена напитка K-take it veggie |
50 г | кокосово масло |
60 г | сурова тръстикова захар |
35 г | царевично нишесте |
1 ч.л. | какао на прах |
1 ч.л. | подправка за меденки |
За канелените звезди:
90 г | смлени лешници |
50 г | фурми без костилка |
20 г | бадемово масло |
1 /2 ч.л. | портокалова кора |
1 ч.л. | канела на прах |
30 г | пудра захар |
Приготвяне
- 1
За крема:
- 2
Царевичното нишесте се смесва с какаото и подправката за меденки, добавят се 3 с.л. овесена напитка и се разбърква до гладкост. Тръстиковата захар се смесва с 2 с.л. вода в тенджера и се карамелизира до светлокафяво, след това се деглазира с останалата овесена напитка и се оставя да къкри, докато карамелът се разтвори.
- 3
Сместа с нишестето се изсипва във врящата течност, оставя се да къкри 1-2 минути при непрекъснато бъркане и след това се изсипва в купа. Разтопеното кокосовото масло се добавя към хладката сметана, разбърква се до гладкост и се оставя да се охлади. Разбитата с кокосово масло сметана се добавя към крема, разпределя се по равно в 6 чаши и се охлажда за поне един час, а най-добре за цяла нощ.
- 4
За канелените звезди:
- 5
Фурмите се нарязват на ситно и се смесват с бадемовото масло, канелата, портокаловата кора и лешниците. Сместа се замразява за 15 минути, разточва се между два листа хартия за печене с дебелина 1,5 см и от нея се изрязват малки звезди.
- 6
Половин чаена лъжичка вода се смесва с пудра захар, разбърква се до гладка течна смес и с нея се намазват звездичките. Оставя се да попие и изсъхне.
- 7
Кремът се изважда от хладилника и се украсява с канелени звезди и по желание с касис.