Крем супа от кестени
Продукти (4 порции)
2 броя | шалот |
100 г | краве маслo |
500 г | предварително сварени кестени |
800 мл | зеленчуков бульон |
60 г | орехи |
1 с.л. | маслиново масло |
250 мл | сметана за разбиване (30% масленост) |
75 мл | ябълков оцет |
сол | |
черен пипер | |
захар | |
4 стръка | мащерка |
100 гр | заквасена сметана |
Съвет
-
Заедно с орехите и кестените може да се запържи и малко бекон. Той придава още повече аромат.
Приготвяне
- 1
Шалотът се обелва и нарязва на едро. Маслото се разтапя на умерен огън, добавя се шалотът и кестените (60 грама от тях се оставят за гарнитурата) и се задушават за около 3 минути. Заливат се с бульона и се оставя да къкри със затворен капак на умерен огън за около 30 минути.
- 2
Орехите се нарязват на едро. Загрява се олио. Добавят се останалите кестени, плюс орехите и се запържват около 2 минути, като постоянно се бъркат.
- 3
Сметаната и оцетът се добавят към супата и всичко се пасира. Овкусява се със сол, захар и черен пипер и се кипва за кратко. Мащерката се измива, подсушава се и почиства от дръжките. Супата се разпределя по чинии, гарнира се със заквасена сметана и се поръсва със сместа от кестени и орехи. Поднася се с мащерка.