Кьопоолу
Продукти (8 порции)
2 | патладжана |
3 | зелени чушки |
3 скилидки | чесън |
3 с.л. | маслиново масло |
1 ч.л. | сол |
1 с.л. | винен оцет |
2 | домата |
магданоз |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се измиват и се слагат цели в тава, покриват се с алуминиево фолио и се пекат на 200 °C 10-15 минути. Чушките също се измиват и се изпичат на оребрен тиган или на фурна.
- 2
Готовите чушки се слагат в купа, покриват се плътно с капак или алуминиево фолио и се оставят така за 15-20 минути, за да омекнат. След това се обелват и се нарязват на кубчета. На кубчета се нарязва и изпеченият патладжан.
- 3
Скилидките чесън се смачкват добре в хаванче или с уред за намачкване на чесън. Патладжаните и чушките се смесват с чесъна, маслиновото масло, солта и оцета и се смилат с помощта на пасатор, докато се получи сравнително гладка смес.
- 4
Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се прибавят към сместа заедно с наситнения магданоз. Разбърква се добре и кьопоолуто е готово за сервиране.