Кюфтета Брей! във винен сос
Продукти (4 порции)
600 г | Брей! кюфтета "Стара планина" от свинско и говеждо месо |
брашно за овалване | |
олио за намазване |
за соса:
500 мл | телешки бульон |
300 мл | червено вино |
50 г | краве маслo |
2 стръка | мащерка |
2 с.л. | доматен концентрат |
2 с.л. | брашно |
сол и черен пипер на вкус |
за гарнитурата:
800 г | картофи |
150 г | бейби спанак |
100 г | краве масло |
2 скилидки | чесън |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Кюфтета Брей! се овалват в брашно. Подреждат се в намазнена тава и се пекат в загрята на 200°C фурна с вентилатор до получаване на коричка, като междувременно се обръщат.
- 2
Кюфтетата се изваждат, а тавата се поставя на котлона.
- 3
В нея се слага маслото за соса и щом се разтопи, се поръсва с брашното. Когато брашното се запържи, се налива виното, като се бърка, за да няма бучки, добавя се и доматеният концентрат.
- 4
Когато алкохолът се изпари се налива бульонът, прибавя се и мащерката, овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се и се готви няколко минути.
- 5
Прибавят се кюфтетата и се вари още 5 минути на слаб огън.
- 6
Картофите се белят, режат се на кубчета и се сваряват. Отцеждат се и се пюрират. Смесват се със смачкания на паста чесън, спанака, маслото, сол и черен пипер. Разбърква се.
- 7
Кюфтетата се поднасят със соса и гарнитурата.