Кюфтета в бял сос
Продукти (4 порции)
600 г | кайма смес "Стара планина" Брей! |
1 глава | лук |
100 г | сварен ориз |
2 | моркова |
1 кубче | телешки бульон |
1 кофичка | кисело мляко Брей! |
3 | яйца Брей! |
2 с.л. | пшенично брашно |
1 ч.л. | сол |
1 ч.л. | черен пипер |
магданоз |
Приготвяне
- 1
Каймата се сипва в дълбока купа заедно с половин глава наситнен лук, предварително сварения ориз и едно яйце. Овкусява се с 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер и 5 г магданоз. Омесва се добре, след което се разделя и оформя на средно големи топки.
- 2
Кюфтета се овалват в брашно и се поставят в тенджера с 500 мл студена вода. Добавят се останалата глава лук, нарязана на ивици, морковите, нарязани на шайби, и кубчето телешки бульон. Разбърква се и се вари 20 минути, като се разбърква отново от време на време.
- 3
През това време се приготвя сосът. Киселото мляко Брей!, останалите две яйца и брашното се сипват в загрят дълбок тиган или касерола. Разбъркват се с телена бъркалка до получаването на хомогенен сос. След като сосът се посгъсти се маха от котлона. Добавят се два черпака от бульона на кюфтетата към соса и се разбърква, след което се сипва в тенджерата при кюфтетата. Разбърква се и се готви още 3-4 минути.
- 4
Кюфтетата в бял сос се сервират поръсени с магданоз.