Лава кейк
Продукти (4 парчета)
100 г | краве маслo |
100 г | черен шоколад |
70 г | захар |
2 | яйца |
20 г | брашно |
4 ч.л. | какао на прах |
4 ч.л. | течен шоколад |
Приготвяне
- 1
Маслото, шоколадът и захарта се слагат в купа на водна баня и се разбъркват докато се разтопят и се получи хомогенна смес. След това купата се маха от котлона и едно по едно се добавят яйцата, като се разбърква добре след добавянето на всяко яйце. Накрая се добавя и брашното и се разбърква отново до получаването на гладка смес.
- 2
Формичките, в които ще се пекат лава кейковете се намазват по дъното и стените с малко разтопено масло и се поръсват с какао на прах, за да могат по-лесно да се отделят кейковете след изпичането. Във всяка формичка се слагат по 2 супени лъжици от сместа. След това в средата се слага по 1 чаена лъжичка течен шоколад. Отгоре се долива с още от сместа, докато формичките се запълнят на 2/3 (тъй като кейковете ще се надуят и им трябва пространство). Слагат се в загрята на 200°С фурна и се пекат 12 минути.
- 3
След като се извадят от фурната, кейковете се оставят да изстинат за 5-10 минути, след което се обръщат в чиния. Сервират се със сладолед и плодове по желание.