Лаврак в бекон на скара
Продукти (2 порции)
2 (всеки по около 300 г) | лаврака |
1 /2 | лимон |
1 с.л. | ситно нарязани листа риган |
1 с.л. | ситно нарязана мащерка |
6 парчета | бекон на ленти |
1 глава | червен лук |
100 г | заквасена сметана |
100 г | кисело мляко (4,5%) |
1 /2 ч.л. | захар |
1 ч.л. | оцет |
4 средно големи | пресни картофа |
100 г | настърган кашкавал |
сол | |
пипер |
Приготвяне
- 1
Лукът се обелва и нарязва на кубчета. Сметаната, киселото мляко, лукът, захарта и оцетът се разбъркват добре и се овкусяват със сол и пипер.
- 2
Картофите се режат на половинки и с помощта на лъжица се издълбават леко. Сърцевината се разбърква с настъргания кашкавал, прибавя се сол и се пълни обратно в картофите. Двете половинки на всеки картоф се съединяват и се запечатват с алуминиево фолио.
- 3
Рибите се почистват, измиват и подсушават, след което се овкусяват със сол. Лимонът се реже на малки кубчета, разбърква се с подправките и с готовата смес се пълнят рибите.
- 4
Всяка риба се увива с по три парчета бекон, поставя се върху решетка за риба и се пече около 15 минути. Картофите също се поставят върху скарата и се пекат 10 до 12 минути.
- 5
Лавракът се сервира с картофите и сос по желание.