Лазаня Болонезе
Продукти (6 порции)
1 пакет | замразени кори за лазаня |
200 г | кашкавал |
зехтин за намазване |
за плънката:
500 г | телешка кайма |
1 /2 буркан | стерилизирани домати |
1 ч.ч. | бяло вино |
1 | моркова |
1 глава | лук |
2 скилидки | чесън |
1 стрък | суха целина |
1 ч. л. | босилек |
1 ч. л. | риган |
1 щипка | захар |
5 с. л. | зехтин |
сол на вкус |
за соса Бешамел:
500 г | прясно мляко |
50 г | краве масло |
2 с. л. | брашно |
индийско орехче | |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Корите за лазаня се сваряват според упътването на опаковката. Лукът и чесънът за плънката се нарязват на ситно и се запържват за 1-2 минути в сгорещения зехтин. Прибавя се морковът, нарязан на кубчета, посолява се и се задушава под капак. Когато зеленчуците леко омекнат, се разреждат с бялото вино и сместа се вари, докато се изпари на половина.
- 2
Прибавят се доматите и ястието се подправя с целината, босилека, ригана и захарта. Когато се сгъсти, се слага каймата, като се намачква, докато стане на гранули. Ако е необходимо, се добавя сол.
- 3
Брашното се запържва в разтопеното масло за не повече от минута. Постепенно се налива студеното прясно мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче, като непрекъснато се разбърква. Когато кипне, се вари 4-5 минути, докато леко се сгъсти.
- 4
На дъното на правоъгълна дълбока тава се сипват малко зехтин и част от соса Бешамел. Поставя се ред кори, а отгоре равномерно се разпределя част от плънката и се поръсва с настърган кашкавал. След това се слага втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал. Лазанята се пече около 30 минути в умерено заг ята до 180°С фурна.