Лесна баклава
Продукти (15 порции)
200 мл | вода |
200 г | захар |
сокът от 1/2 лимон | |
200 г | орехи |
3 ч.л. | захар |
3 ч.л. | канела |
точени кори | |
100 г | краве маслo |
шамфъстък |
Приготвяне
- 1
В тенджера се сипват 200 мл вода, 200 г захар и сокът от ½ лимон се сипват и се загряват на силен котлон. Разбърква се добре, за да се разтопи захарта. След като сместа заври се маха от котлона и се оставя настрана.
- 2
В купа се смесват натрошените и наситнени орехи с 3 ч.л. захар и 3 ч.л. канела. Фините точени тори се разстилат и се намазват с малко от захарния сироп.
- 3
Поръсват се със сместа от орехи и канела и се завиват на руло. Рулата се подреждат в намазнена тава, намазват се отгоре с разтопено масло и се разрязват с нож по диагонал на тавата така, че да се образуват ромбове. Пече се в предварително загрята на 180°C фурна за 20 минути.
- 4
Изпечената баклава се залива с останалия сироп и се поръсва с натрошен шамфъстък. Оставя се да изстине напълно и е готова за консумация.