Лесна сладоледена торта
Продукти (10 порции)
За блата:
270 г | брашно |
2 с.л. | какао |
3 с.л. | пудра захар |
180 г | краве масло (студено) |
1 с.л. | инстантно кафе |
морска сол за печене |
За украса:
1200 г | сладолед (по избор) |
1 | банан |
захарни звезди (за украса) |
Приготвяне
- 1
Брашното, захарта и какаото се пресяват и се смесват с маслото.
- 2
Сместа се претрива с ръце, докато стане на трохи.
- 3
Налива се разтвореното в малко вода кафе и отново се претрива.
- 4
Готовото тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник да стегне.
- 5
След това се разточва между два листа пергаментова хартия и се поставя във форма за тарт с махащо се дъно, така че да покрива и стените.
- 6
Отгоре се слагат хартия за печене и морска сол и се пече 15 минути в загрята на 180 °С фурна, с вентилатор, след което хартията и солта се отстраняват и се пече още 10 минути.
- 7
Готовата основа за тортата се оставя да се охлади и върху нея се слага малко сладолед, поръсва се с нарязания на кубчета банан и се заравнява. Ако е нужно, се прибира във фризер, за да стегне.
- 8
След това отгоре се оформят топки от останалия сладолед и се украсява със захарните звезди. Десертът се слага за кратко във фризер и се поднася.