Лефсе (Норвежки картофен хляб)
Продукти (18 порции)
1 кг | картофи |
1 /2 ч.ч. | брашно |
1 /4 ч.ч. | краве маслo |
1 /2 ч.ч. | животинска сметана |
2 ч.л. | захар |
1 ч.л. | сол |
черен пипер на вкус |
Съвет
-
Питките могат да се намажат с масло и да се поднесат с плънка от сирена, пушена сьомга, месо или сладко.
Приготвяне
- 1
Картофите се обелват, нарязват се на еднакви по големина парчета и се сваряват. Докато са още топли се намачкват с преса.
- 2
Към тях се добавя маслото, нарязано на кубчета, и се бърка докато се разтопи. Сместа се оставя да изстине, най-добре за една нощ.
- 3
След това сместа се разбърква отново, за да няма бучки, и към нея се прибавят останалите продукти.
- 4
Замесва се тесто, като ако е необходимо, се добавя още брашно.
- 5
Тестото се разделя на 18 еднакви топки, с големина като питки за хамбургер. Разточват се с дебелината на палачинка.
- 6
Пекат се от двете страни върху нагорещена плоча или тиган докато се получат петънца със златисто кафяв цвят.